středa 29. dubna 2015

Skleněný lustr

Jelikož mě stále neopustila posedlost skleněným lustrem, ba právě naopak jeho spalující přitažlivost s příchozím jarem ještě rapidně vzrostla, rozhodla jsem se mu věnovat vlastní článek.
Proč tolik obdivu ke skleněnému lustru? Dobře vypadá, jeho světlo září do dálky a je snadno udržovatelný… Za podobné zásluhy lze získat i Českého slavíka. A protože se můžeme pyšnit kvalitní výrobou skla s obdobnou tradicí jako pití piva, spáchala bych vlastizradu, kdybych nezačala na domácí půdě.
Českou firmu Lasvit, která se specializuje na svítidla a umělecké plastiky ze skla, jste jistě už zaznamenali. Za své výrobky získali řadu ocenění. Není divu, za jejich vznikem stojí celá plejáda vynikajících designérů.
Jan Plechac & Henry Wielgus – Ve své kolekci Neverending Glory převedli do jemných linií ikonické lustry z pěti nejvýznamnějších koncertních sálů a divadel: La Scala v Miláně, Palais Garnier v Paříži, Metropolitní opera v New Yorku, Velké divadlo v Moskvě a Stavovské divadlo v Praze. Stačil by mi jistě jen jeden, ale představa celé série zavěšené nad dlouhým dřevěným stolem u mě vyvolává stejné pocity jako pohled na hrající si štěňátka. 

image


image
Studio deFORM Jakub Pollág a Václav Mlynář - Ještě za svého studia v Ateliéru produktového designu VŠUP Jakub Pollág a Václav Mlynář vytvořili světelný objekt Transmission ve spolupráci se společností Kavalierglass. Později pro firmu Lasvit koncept rozvinuli a navázali na něj osobitým stolem a lustrem. A v tu chvíli se u mě zrodily obsedantní myšlenky směřující k průzračnému materiálu.

image


image
Ani firma Kavalierglass nezůstala však tratná. Letos získala ocenění výrobce roku 2014 Czech GRAND DESIGN. A právem. Podnítila designéry, aby z technického, laboratorní skla, jímž se firma prioritně zabývá, realizovali svoje kreativní vize. Umění a věda.
Studio Dechem - Další designérská dvojice, jejíž společná práce mi způsobuje vynechávání krevního oběhu, je Michaela Tomišková a Jakub Janďourek. Nejenom u lamp Funnel light Bandasky studia Dechem budete tajit dech, ale jejich dózy a vázy vám ho dokonce vyrazí. Ke všemu je partnerská dvojice neuvěřitelně příjemná. I když s jejich sbírkou ocenění by si již mohli dovolit levitovat ve vyšších sférách daleko od obyčejných smrtelníků.       

image


image
Za zmínku stojí i firma Brokis, která cíleně vyhledává význačné umělce. Podle jejich návrhů vzniká funkční osvětlení a dekorativní objekty zasluhující dlouhodobou pozornost.
Lucie Koldová Studio - Svítidlo Capsula od Lucie Koldové je sesazeno dvěma konvexními částmi a vytváří, jak už napovídá název kapsli. Ve svém nitru ukrývá kónickou žárovku. Předávkovat se zavěšeným světelným práškem rozhodně nehrozí. 

image


image
Lindsey Adelman Studio - Z rukou americké designérky Lindsey Adelman pochází většina lustrů, která mě zaujme při prohlížení pinterestu.   

image








Zpátky na zem. Tedy pokud jste zrovna nepřišli na způsob jak efektivně pašovat Kolumbijské banány jinou cestou než přes obchodní řetězec na pražské Zbraslavi. Pak vám gratuluji. Co si však budu nalhávat, svou ledvinu bych neudala ani Hanibalu Lectrovi jako flambovanou specialitu a tudíž se musím přizpůsobit svému titěrnému rozpočtu. Ale naštěstí House Doctor má jeden velice obdobný a appetitlich lustr zrovna pro mě.

 Drobnější lustry rovněž nevypadají zle. 

image


image


image


image
Ti z vás, kteří mají to štěstí a obě ruce jim nezlenivěly a dokonce si osvojili jednoduché výpočty, zvládnou zkompletovat skleněný lustr sami. Velcí machři, umějí osvětlení pojmout jako svůj domácí projekt na dlouhé zimní večery. Jelikož zacházím s pájkou obdobně jako s hasicím přístrojem, u kterého stačím odjistit ventil, vše okolo vzplane, a rovněž v pochopení vzniku elektřiny jsem skončila u tření liščího ocasu o ebonitovou tyč, dám tedy raději na radu svých rodičů. Sebevražedných pokusů při kutilství již bylo dost.

image


image
zdroj Pinterest

Žádné komentáře:

Okomentovat